Over ons

Over Atmasanyama

Atma sanyama is een tijdloze filosofie die bij verdieping elk keer een nieuwe kijk op het leven geeft. De term atma sanyama betekent ‘het dirigeren van het bewustzijn terug naar binnen’. Van gehechtheid aan het wereldse terug naar onthechting vanuit het spirituele. Het pad wordt yoga, ofwel sanyama genoemd. 

Het pad en de ervaringen van yogi’s is terug te vinden in verschillende geschriften, beschreven in verschillende talen op verschillende plekken op de wereld. Om atma sanyama te begrijpen, richten wij ons voornamelijk op de Bhagavad Gita, de Yoga Sutra’s van Patanjali en de Upanishads. Daarbij worden we geïnspireerd door Brahmarishi Vishvatma Bawraji en zijn werken en lezingen over de yoga filosofie.  

Doel

Van yoga filosofie naar de praktijk.

Het delen van deze tijdloze filosofie door een vertaalslag te maken naar de huidige tijd.

Motivatie

Passie, nieuwsgierigheid & dankbaarheid.

Guruji zei vaak “wees nooit nalatig in het doen van svadhyay (studie en introspectie) en het delen van wat je hebt bestudeerd en ervaren”. Met artikelen op deze site en het organiseren van activiteiten delen we onze liefde voor yoga, nieuwe inzichten en vooral ons grootste geschenk: de kennis van Guruji.

Rishi Soekhai

Yoga leidt tot inzicht, inzicht in jezelf. Het begint met vertrouwen in het pad die de Guru adviseert. Lopen op dat pad zorgt voor de nodige ervaringen, waardoor het vertrouwen toeneemt. Hoe sterker het vertrouwen, des te sterker je in jezelf zit. Besef dat de wereld vol tegenstellingen zit, hier kan niemand iets aan veranderen. Maar ik kan de gehechtheden opgeven en opzoek gaan naar dat ene onveranderlijke in mijzelf.

In 1998 werd ik aangetrokken door Guruji, Brahmarishi Vishvatma Bawraji. In zijn traditie heb ik de yoga leren kennen. Sindsdien heb ik me vooral gericht op de vedische filosofie, Bhagavad Gita en Upanishads. Naast Guruji ben ik ook geïnspireerd door onder andere Raman Maharshi, Vashisht Ganapati Muni, Swami Rama en Krishnamurti. Ik heb een extra verdieping in mezelf kunnen maken door de opleiding Dynamische Yoga te volgen bij Ron van der Post. Hierdoor kwam ik in contact met Swami Yoganand ji, die heel helder en gemakkelijk over de filosofie en het pad vertelt

Ik vind het leuk om me in de yoga te verdiepen en visies van verschillende yogi’s te delen. Het boeiende van dit alles is dat het om het leven gaat. Het is een zoektocht in jezelf.

Sharesma Soekhai-Parag

Yoga is weten door te praktiseren. Zelf ervaren, waardoor het vertrouwen groeit dat er een weg is naar binnen. Yoga start met discipline dat voortkomt uit nieuwsgierigheid en standvastigheid. Langzaam gaat discipline over in liefde voor het pad en het loslaten vanuit overgave. Om zo te komen tot echte verbinding met jezelf. Yoga is eenwording door werkelijk te Zijn. 

Bij mijn ontmoeting met Guruji (Brahmarishi Vishvatma Bawraji) in 1996 was ik me er nog niet van bewust wat yoga is en wat deze filosofie inhoudt. Toch was deze ervaring bijzonder en tegelijk natuurlijk. Een ervaring die een verbinding tot stand heeft gebracht, dat mij tot op de dag van vandaag vertrouwen geeft en inspireert.

Na mijn pubertijd groeide mijn interesse voor de yoga filosofie. Sinds 2004 heb ik me met veel passie verdiept in de filosofie door o.a. het bijwonen van satsangs en het beluisteren en uitwerken van Guruji’s lezingen. In 2007 ben ik gestart met het organiseren van yoga retraites en het geven van lezingen en workshops. Gaandeweg groeide mijn behoefte aan meer verdieping en begeleiding op het yoga pad. De yoga opleiding bij Ron van der Post (2014-2017), waar ik nu ook gastdocent ben, was voor mij een ware verrijking.

Ik blijf me verdiepen en verder leren, met de overtuiging dat mijn eigen beoefening de manier is om de filosofie werkelijk eigen te maken. Van abstracte theorie naar voelen in mezelf, groeiende bewustwording, de filosofie komt tot leven.