Mijn meester geeft me niet wat ik wil

Mijn meester geeft me niet wat ik wil

Op een dag zei ik tegen mijn meester: ”Jij houdt me voor de gek!”
Wanneer we onvoldoende onszelf zijn en het ego sterk is, dan hebben we de neiging om anderen de schuld te geven.
Hij vroeg: “Wat is er aan de hand?”
Ik zei: “Jij denkt dat ik nog steeds een kind ben en je houdt dingen voor mij achter”.
“Vertel, wat houd ik voor je achter?” zei mijn meester.
“Jij laat mij God niet zien. Misschien kan je het ook niet, maar kan je er alleen over vertellen. Als dat alles is waar je toe in staat bent, wees daar dan eerlijk over.”
Hij antwoordde: “Morgen zal ik je God laten zien.”
Ik vroeg: “Echt waar?”
Hij antwoordde: “Zeer zeker, ben jij er op voorbereid?”

Het was mijn gewoonte om te mediteren voor het slapen, maar die nacht lukte het niet. Ik was er zeker van dat ik de volgende ochtend God zou zien, wat was dan nog het punt van de meditatie? Ik was zo rusteloos en opgewonden dat ik de hele nacht niet kon slapen.

Vroeg in de ochtend ging ik naar mijn meester toe. Ik had niet eens gedoucht. Ik dacht: “Als mijn meester mij God zal laten zien, waarom zou ik tijd nemen om te douchen?” Ik wreef mijn gezicht klopte mijn haar en toonde mijzelf aan hem.

Hij zei: “Neem plaats.”

Ik dacht: “Nu gaat het gebeuren, hij gaat me God laten zien”. Ik was zelden bescheiden, maar die ochtend was ik extreem bescheiden. Ik boog vele malen voor hem.
Hij keek me aan en zei: “Wat is er met jou gebeurd? Wat zijn dit voor geintjes? Waar ben je zo enorm emotioneel over?”

Ik zei: “Ben je het vergeten? Je hebt me beloofd dat je me God zou laten zien.”

Hij zei: “Oké, laat me weten wat voor type God je bereid bent te zien?”

Ik zei: ”Zijn er meerdere types?”

Hij vroeg: “Wat is jouw concept en definitie van God? Ik zal je God laten zien exact volgens jouw overtuiging en definitie. Iedereen wil God zien zonder een rotsvaste overtuiging van God in hun mind en hart. Als je op zoek bent, maar niet standvastig en onzeker bent over het object waarnaar je zoekt, wat zal je dan vinden? Als ik je vertel dat alles wat je ziet God is, zal je niet tevreden zijn. Als ik zeg dat God in je zit, dan zal je nog steeds niet tevreden zijn. Stel dat ik je God laat zien en je zegt, “Nee, dat is God niet’, wat kan ik doen dan? Dus, vertel jij mij hoe jij over God denkt en ik zal zo een God voor je produceren.”

Ik zei: ”Geef me een momentje, laat me nadenken.”

Hij zei: “God zit niet in het domein van je denken. Ga terug naar je meditatie plekje en laat me weten wanneer je er echt klaar voor bent. Je kunt elk moment naar me toe komen als je weet wat voor type God je wilt zien. Ik lieg niet, ik laat je het zien. Dat is mijn plicht, jou God te laten zien.”

Er zijn mensen die geloven dat God een wezen is en hun beeld hierbij hebben, maar in werkelijkheid kan God niet in gezien worden met menselijke ogen. God kan alleen gerealiseerd worden door realisatie van het werkelijke Zelf en daarna het Zelf van alles.

Ik deed mijn best om me voor te stellen hoe God er uit moest zien, maar mijn voorstellingsvermogen kwam niet verder dan een menselijke gedaante. Mijn mind peinsde over het plantenrijk, daarna het dierenrijk en uiteindelijk over de mensheid. Dus ik verbeelde me een wijze en knappe man in, die ook sterk en machtig was. En ik dacht, “God moet er zo uitzien”. Toen realiseerde ik me dat ik een dwaze eis stelde. Wat kon ik ervaren terwijl ik geen heldere mind had? Uiteindelijk ging ik naar mijn meester en zei: “Meester, laat me die God zien die ons kan bevrijden van lijden en ons geluk kan geven.”

Hij zei: “Dat is een staat van balans en kalmte die je zelf moet cultiveren”.

Een verlangen voor God zonder een heldere mind is alsof je aan het voelen bent in het donker. Ik realiseerde me dat de menselijke mind zijn grenzen kent en alleen kan visualiseren binnen zijn beperkte referentiekader. Geen enkele menselijke mind kan God uitleggen, of sowieso God bevatten. Iemand kan zeggen dat God de waarheid is, de bron van liefde is, of Die Ene die dit universum manifesteerde. Maar dit zijn abstracte ideeën die niet de innige wens om God te ervaren tegemoetkomen. Wat valt er te zien? Er zijn mensen die geloven dat God een wezen is en hun beeld hierbij hebben, maar in werkelijkheid kan God niet in gezien worden met menselijke ogen. God kan alleen gerealiseerd worden door realisatie van het werkelijke Zelf en daarna het Zelf van alles.

Dus wanneer de leerling een houding heeft “Ik wil God zien; mijn meester laat Hem mij niet zien; mijn meester geeft me niet wat ik wil”, dan zou hij zich moeten realiseren dat dat niet bij het werk van de leraar hoort. Zoek uit of je wel adequate eisen stelt. En, in plaats van het te eisen van je leraar, transformeer jezelf van binnenuit. God is in je, en dat wat in je is, is het subject voor zelfrealisatie. Niemand kan God tonen aan een ander. Je moet onafhankelijk je werkelijke zelf realiseren; daarmede realiseer je het Zelf van alles, wat God wordt genoemd. In de staat van onwetendheid denkt de leerling dat God een aparte wezen is en wil hij God zien op precies dezelfde manier waarop hij objecten ervaart in de buiten wereld. Maar dat zal nooit gebeuren. Wanneer diegene realiseert dat God de waarheid is en de waarheid toepast in zijn handelen en spreken, dan zal zijn onwetendheid over de natuur van God verdwijnen en zelfrealisatie rijzen.          

Swami Rama, Living with the Himalayan Masters.