Swami Rama

Eenzaamheid

Ik ben nooit eenzaam. Een eenzaam persoon is niet bewust van de totale volmaaktheid in zichzelf. Wanneer je afhankelijk wordt van iets buiten jezelf, dan word je inderdaad eenzaam. De gehele zoektocht naar verlichting is in jezelf, om bewust te worden dat jij zelf al volmaakt bent. Jij bent perfect. Je hebt niets van de externe wereld nodig om te zijn wie je bent. Het maakt niet uit wat er gebeurt, in welke situatie dan ook, het is niet nodig dat je eenzaam bent.

Ik was een jaar of 16. Samen met mijn leraar verbleef ik in een grot in de Himalaya. Op een dag stond ik buiten de grot toen ik in de verte een groep mensen zag aankomen. Toen ze wat dichterbij kwamen, zag ik een rijke prins met zijn secretaris en een groep lijfwachten. De prins kwam naar me toe en zei arrogant, “Brahmachari (jonge swami), ik ben gekomen om jouw meester te bezoeken”.
Op dezelfde toon zei ik: “Dat is niet mogelijk”.
Zijn secretaris zei daarop: “Weet je wel wie hij is?”
“Dat maakt mij niets uit”, antwoorde ik. “Ik ben de wachter van deze grot. Jullie kunnen vertrekken”. Dit ging een tijdje zo door. Ze vertrokken, kwamen weer terug en hadden weer wat te zeggen.

Soms zei ik tegen mijn meester: “Deze rijke mensen komen van heel ver weg en u zegt dat u ze niet wilt zien. Is dat wel juist?” Hij glimlachte en antwoordde: “Ik ben gelukkig met mijn Vriend in mij. Waarom zou ik deze mensen moeten ontvangen? Het zijn geen oprechte spirituele zoekers. Ze zijn op zoek naar werelds genot. De één wil een kind de ander een hoge positie. Ze zijn niet op zoek naar spirituele voedsel. Waarom vraag jij me om ze te ontvangen?”.

Uiteindelijk kregen ze door dat ik niets gaf om status en ze pasten hun gedrag aan. Nederig vroeg de prins of hij mijn meester mocht bezoeken. Ik nam ze mee de grot in.
De prins wilde beleefd zijn en zich van zijn goede kant laten zien. Hij zei, “Heer, u ziet er heel eenzaam uit”.
Mijn meester antwoordde daarop: “Dat klopt, dat komt omdat jij bent gekomen. Voordat jij binnenkwam, was ik aan het genieten van het gezelschap van mijn Vriend in mij. Nu jij er bent, ben ik weer eenzaam.”

Zij die de Vriend in zichzelf kennen,
houden van iedereen en zijn niet afhankelijk.

Het is echt waar dat het beste gezelschap het verblijven met het werkelijke zelf is. Zij die leren om te genieten van de volmaaktheid in zichzelf zijn nooit alleen. Wat maakt ons echt eenzaam? Het is onze afhankelijkheid aan zij die claimen ons te kennen en van ons te houden, of diegenen van wie wij denken te houden. Wanneer we onze werkelijke zelf leren kennen, zijn we niet meer afhankelijk van anderen. Afhankelijkheid van externe relaties komt voort uit onwetendheid, wat we moeten overwinnen. Relatie en leven zijn synoniemen en onafscheidelijk. Zij die de Vriend in zichzelf kennen, houden van iedereen en zijn niet afhankelijk. Ze zijn nooit alleen. Eenzaamheid is een ziekte. Gelukkig “alleen” zijn betekent constante gezelschap –constante bewustzijn- van de Werkelijkheid.

Na deze les vertrok de prins naar zijn paleis en reflecteerde over deze gebeurtenis. Hij begon met het beoefenen van meditatie. Al snel realiseerde hij zich dat het voor iedereen mogelijk is om vrij te zijn van het zelfgecreëerde lijden van eenzaamheid en te genieten van het leven.

Swami Rama, Living with the Himalayan Masters.