Oorzaak van stress

Oorzaak van Stress

Stress ontstaat niet door onze omgeving, een specifieke situatie of te hoge werkdruk. Het heeft zijn oorzaak in een verstoorde innerlijke balans.

Als we enorme werkdruk ervaren, dan kunnen we daar op verschillende manieren mee omgaan. Wanneer we er angstig van worden en onszelf onder druk voelen, ontstaat er stress. Het is niet de situatie die zorgt voor stress, maar de emotie. Het lichaam reageert vervolgens op deze emoties via onder andere het autonome zenuwstelsel. Deze reactie zorgt voor verdere verstoring van de mind.

De angst waar het lichaam op reageert kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld wanneer een naaste in gevaar is, of als we onzeker zijn over ons  inkomen of status in de samenleving. De angst of onzekerheid in onze mind is wat wij er van maken. Het is onze reactie op een bepaalde situatie. Twee mensen die in precies dezelfde situatie zitten, gaan er op verschillende manieren mee om. Hoe we om gaan met een situatie hangt af van onze interpretatie. En onze interpretatie hangt af van onze state of mind.

Stress is dus een gevolg van ongecontroleerde emoties. Je kiest er niet voor om angstig of boos te worden. Als we zouden kiezen, kiezen we er voor om in balans te blijven, rust te bewaren en liefde en geluk te ervaren. Omdat we uit balans raken, komen emoties op die we niet graag willen. Dit zorgt er voor dat we niet optimaal presteren. Het helpt ons niet.  

Soms wordt er gesproken over goede stress en slechte stress. Een disbalans die ziektes kan veroorzaken, kan nooit goed zijn. Dus ook stress kan niet goed zijn. We hebben het hier niet over motivatie, waar stress soms mee wordt verward. Motivatie voelt fijn en geeft energie. Zowel met stress als motivatie kun je iets gedaan krijgen, maar de beleving is totaal verschillend.

Is het glas halfvol of halfleeg? Als we onszelf trainen om een glas halfvol te zien, wordt het een gewoonte. De yoga filosofie zegt dat je gewoontes kunt doorbreken en nieuwe gewoontes kunt aanmaken.

Yogi’s zeggen dat angst de eerste vijand in onszelf is die we moeten overwinnen.

Yoga draagt bij aan vermindering en voorkoming van stress doordat het de oorzaak van stress aanpakt. Yogi’s zeggen dat angst de eerste vijand in onszelf is die we moeten overwinnen. Wanneer we onszelf verlossen van ongecontroleerde emoties dan kunnen lichaam en mind gecoördineerd samenwerken en komt het autonome zenuwstelsel in balans. We ervaren rust in het lichaam en de mind kan zich volledig focussen. Hierdoor ontstaat overzicht en kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden.